Program

PROGRAM: OCCUPY, RESIST, PRODUCE 23. februar – 9. april 2016

23. februar kl 19: ÅPNING. Oliver Ressler vil være tilstede på åpningen.

24. februar kl 19-21.30:  Alt under kontroll

Alt under kontroll er et foredrag og kunstnersamtale med kunstner Oliver Ressler. Med utgangspunkt i utstillingen inviterer Galleri ROM til felles refleksjon om hvordan lokalsamfunn kan ta kontroll, påvirke og ha innflytelse på arbeidsliv, økonomi og politikk.

Oliver Ressler er en østerisk kunstner med fokus på tap av demokrati og nyliberalismens kapitalisme. Hans arbeider tar ofte utgangspunkt i grasrotbevegelser og dokumenterer kreative motstandsbevegelser. Han produserer utstillinger, installasjoner og filmer. Ressler er den første prisvinneren av det nyopprettede Prix Thun for Art and Ethics Award i 2016.

10-12 mars:  Reparer mer! 

PROGRAM:

Fredag 10.03, kl. 18:00 – 21:00

Fredagen blir en kick-off-fest med lynforedrag om reparasjon, resirkulering, ressursbruk og kreativ samhandling.

logo2_tavarepa-png-avatar_user_display

Ta vare på det du har

Martin Leander Brandtzæg fra Naturvernforbundet presenterer kampanjen Ta vare på det du har og arbeidet de gjør for å fremme reparasjonskulturen som en del av det grønne skiftet.

l1140098

Repair café

Elin Wyller og Stephanie Degenhardt fra Omstilling Sagene forteller om reparasjonskaféer for å skape et alternativ til bruk-og-kast kulturen og gi tilbake tapt kunnskap om hvordan reparere klær og ting. Her kan hvem som helst kan komme og få hjelp til å fikse sin yndlingsgenser, lære seg hvordan å stoppe en sokk eller hvordan man lager noe helt nytt fra et gammelt klesplagg. I en uformell setting tilbyr de faglig assistanse til reparasjoner og kaffe og boller.

fe9c6c9e-8649-42b1-b3a9-5e04bede56bf
FOTO: Alex Asensi/Trade Day Oslo

Trade Day

Marie Nord presenterer konseptet Trade Day. Dette er arrangementer der folk bytter klær med hverandre.Trade Day skal senke kjøpepress blant ungdom, øke bevissthet rundt forbruk, og oppfordre til å stanse overproduksjon av klær. Bytting på Trade day er både en effektiv måte å dele klær, et sosialt møtested og en synligjøring av hvor mye klær som ligger ubrukt i norske skap.

tumblr_inline_n3lq9jf4jm1rgbuak

Trashlab og Hacklab

Justin Tyler Tate om Mikko Laajola fra Pixelache i Finland vil fortelle om den tverrfaglige plattformen og festivalen Pixelache og dele erfaringer med å skape sosialt fellesskap rundt å reparere, tenke nytt, utfordre overforbruk og inspirere til gjenbruk. De vil også fortelle om deres verksteder de påfølgende dagene: TRASHLAB og HACKLAB.

tinguely-jn-photo-radio-sculpture-1962
Jean Tinguely, “Radio Sculpture” (1962, detail, photo by Hyperallergic)

Lørdag 11.03, kl. 12:00 – 17:00:

RADIO HACKLAB

Som eneste land i verden har Norge slukket FM nettet. Tusenvis av radioapparater er dermed ubrukelige. Det skal vi gjøre noe med på galleri ROM:REPAIR. Vi inviterer til Radio Hacklab! Her mekker vi nye FM frekvenser. Inspirert av Pixelaches eminente hackekunstnere og Jean Tiguelys fantasifulle radio skulpturer og fikser vi FM samband med nye fremtidsutsikter!

Åpent for kreative mekkere i alle aldre. Ta med en gammel radio eller to og andre duppeditter som kan være bra å ha.

Deltagelse på Hacklab er gratis, men krever påmelding på grunn av et begrenset antall plasser. Meld deg på ved å sende mail til post@r-o-m.no. Meld deg på i god tid!

Dette egner seg for både barn, unge og voksne. Galleriet stiller med verktøy, materialer, kaffe/te og snacks. Ta med deg noe som er ødelagt.

Søndag 12.03, kl. 12:00 – 17:00

tumblr_inline_n2blo2g3gl1rgbuak

TRASHLAB

Trashlab er et verksted for reparasjon og vedlikehold. Det eneste du trenger er noe som er ødelagt og lysten til å lære. Vi reparerer det meste: klær, elektronikk, sykler, små møbler, lamper, leker, datamaskiner, mobiltelefoner m.m. Dette gjøres i fellesskap på langbord.

Deltagelse på Trashlab er gratis, men krever påmelding på grunn av et begrenset antall plasser. Meld deg på ved å sende mail til post@r-o-m.no og tips gjerne om hva du ønsker å reparere. Meld deg på i god tid!

Dette egner seg for både barn, unge og voksne. Galleriet stiller med verktøy, materialer, kaffe/te og snacks. Ta med deg noe som er ødelagt.

1378401209_1-640x480
Skulptur av resirkulert materiale laget kunstneren Natsumi Tomita.

 

REPARER MER! er en del av Galleri ROM sin pågående utforsking av reparasjon som estetikk, pragmatikk og etikk, kuratert av Eva Bakkeslett og Ola Sendstad.


PROGRAM POTENSIAL:

Åpning torsdag 27. oktober 2016 kl 18.

Workshop: STOP, tirsdag 1. november kl 18-20.

Påmelding til ROM, epost: post@r-o-m.no

stoppplakat_web


PROGRAM Little Norway:

opening-06

08.09 kl. 18:00
Åpning, taler, restaureringsarbeid


14232533_10154017325123931_4473653231839349560_n-1

09.09 kl. 17:00 Omvisning i utstillingen av initiativtaker, ildsjel og tømrermester Oddmund Stenset fra Orkdal. Hør om hvordan drømmer ble til virkelighet og hvordan en gjeng med pensjonister fikk demontert stavkirkepaviljongen og fraktet den hjem til Orkdal.


img_2309

21.09 kl. 19:00
Samtale om Dugnad

Velkommen til en dialog om DUGNAD mellom tømrermester Oddmund Stenset, som er arbeidsleder i prosjektet Heimatt fra Orkdal og Matti Lucie Arentz, billedkunstner, kurator og medlem av det kreative kollektivet Bureau Detours samt grunnlegger av det lokale ildsjel-prosjektet Byverkstedet på Tøyen.

Forfatter Lars Haga Raavand vil lese fra sin tekst:
En paviljong, en dirrende dugnadsånd

Dugnadsbegrepet er påstått å være utpreget norsk selv om det finnes tilsvarende tradisjoner for å utføre ulønnet frivillig arbeid i mange andre land. I 2004 ble dugnad kåret til Norges nasjonalord. Lokalsamfunn over hele landet, fra borettslag, nabolag, bygder, byer, bydeler og landsdeler utfører hvert år store og små oppgaver av betydning for felleskapet.

Prosjektet Heimatt i Orkdal, som er utgangspunktet for vår pågående utstilling Little Norway, er utelukkende basert på dugnad. 40 engasjerte pensjonister reiste til USA for å demontere og hente hjem stavkirkepaviljongen, og jobber nå daglig med å restaurere og reparere bygget før det skal gjenreises i Orkanger i 2017. Oddmund Stenset leder og organiserer arbeidet for dugnadsgjengen gjennom hele prosessen.

Bureau Detours er en kreativ organisasjon som skaper sosiale begivenheter i offentlig rom. Ofte er arbeidet stedsbasert der de engasjerer medlemmer i lokalsamfunnet til dugnad i sine prosjekter. Dette inspirerer unge og gamle til å bidra og knytte bånd til byen og nabolaget. Rekrutteringen til Bureau Detours er også basert på engasjement og evne til å bidra med ulike evner på ulike måter til felleskapet. Gruppen er tverrfaglig og består både av kunstnere, designere, arkitekturer, lærer, snekkere o.a.

Arentz og Stenset skal snakke om sine erfaringer å samtale om dugnad som fenomen og metode for engasjement. Hvordan får man med folk på dugnad? Hvordan engasjerer man og holder på engasjement? Hvordan bruker man ulik kunnskap og kompetanse?

Lars Haga Raavand er forfatter bak bøkene Hvalfall (2012), Skoggangssang (2013) og Vannsikt (2016).


opening-02

22.09 og 23.09 kl. 12:00 – 17:00

Restaurering pågår med flere av ildsjelene til prosjektet, pensjonistene fra Orkdal, vil være tilstede i Galleri Rom og arbeide med restaurering av deler til stavkirkepaviljongen. Her er det mulighet til å være med, lære om restaurering, bare se på eller slå av en prat med gjengen.


14441144_10154073533038931_3898519611374532313_n

29.09 kl 19:00
“Å flytte hus”
Foredrag med arkitekt Jacob Schroll fra Gamle3Hus

Gamle3Hus er en virksomhet som jobber med bygninger innenfor det antikvariske feltet. Flere av deres oppdrag omhandler bygninger som av ulike årsaker må demonteres før de blir ført opp på nytt.

I Norge har vi en lang historie med å flytte hus. En bygning har ikke alltid blitt sett på som en absolutt og permanent konstruksjon, en oppfatning som for det meste er tilfellet i dag. Eldre bygninger har ofte levd flere liv i ulike forhold før de er kommet til den formen vi treffer dem i dag. Under demonteringen av en bygning har vi muligheten til å gradvis avdekke ulike epoker av bygningen. Dette gir innsikt i både reisen huset har gjennomgått og livene som er levd i bygget.

Prosjekt Heimatt, flyttingen av den norske paviljongen fra verdensutstillingen i Chicago i 1893 til Orkdal i 2017, er et prosjekt som har mange krysningspunkter med Gamle3Hus sin hverdag innenfor restaurering og bygningsvern. Prosjektet er en god katalysator for diskusjon rundt mange vesentlige temaer innenfor vår felles kulturarv. Den hjemvendende stavkirkepaviljongen utløser refleksjoner rundt tilhørighet, autensitet, prosessuell metodikk for restaureringen og ny bruk, for å nevne noen.

I utstillingen Little Norway på Galleri ROM har Gamle3Hus jobbet blant annet med dokumentasjon og fremstilling av det fysiske materialet fra paviljongen. I lys av utstillingen vil arkitekt Jacob Schroll vise et utvalg av deres prosjekter med fokus på dokumentasjon, demontering og flytting av bygg som et viktig ledd i en bevaringsprosess.

Arrangementet er en del av utstillingen Little Norway på galleri ROM. Utstillingen er kuratert av Eva Bakkeslett og Ola Sendstad, med bidrag fra Prosjekt Heimatt, Gamle3Hus og Bureau Detours (DK).


557d0ab00db1a

5.10 kl. 19:00

Velkommen til filmvisning av Ever the land på ROM onsdag 5. oktober kl 19:00.

EVER THE LAND utforsker de sterke båndene mellom et urfolk og deres land gjennom byggingen av et arkitektonisk landemerke iscenesatt fra en av New Zealands mest lidenskapelige og uavhengige maoristammer, Ngai Tūhoe.
Filmen utspiller seg i skogsregionen Te Urewera. Tūhoe er et folk som kjemper for å gjenoppbygge og kreve tilbake sine rettigheter. I de siste 150 årene har forholdet mellom Tūhoe Maori stammen og New Zealand regjeringen vært preget av langvarig misnøye. Opplevelser fra kolonitiden som ulovlig fratakelse av rettigheter til land og de ødeleggende konsekvensene av den brente jords taktikk og politikk preger forholdet. Filmen viser en brytningstid og et utrolig framsynt prosjekt: Tūhoe folket forhandler frem en offentlig unnskyldning og oppgjør fra den New Zealandske regjeringen og bygger et samfunnshus på dugnad – en arkitektonisk perle bygget med radikalt bærekraftige metoder. Her forenes tradisjon og miljø. Filmen gir oss en gripende skildring av urfolkets stolthet, tilhørighet og evne til samhandling.
Det nye bygget er, bokstavelig talt, reisverket  i denne unike dokumentaren. Vi fordyper oss  her i en kultur som er vevd inn i landskapet og en arkitektur som defineres av sin integritet til landskapet og kulturen. Dette er en film om fortid og fremtid, tradisjon og modernitet. Men mest av alt handler det om håpet – og det som trengs for å få det  oppfylt.

Regi: Sarah Grohnert
Manus: Sarah Grohnert
Fotograf: Sarah Grohnert
År: 2015
Land: New Zealand
Lengde: 90 min

…………………………………………………………………………………………………………..

EVER THE LAND explores the sublime bond between people and their land through a landmark architectural undertaking by one of New Zealand’s most passionately independent Maori tribes, Ngāi Tūhoe.
The setting is the forest region of Te Urewera and Tūhoe are an indigenous people fighting to rebuild and to claim their rights. For the past 150 years, the relationship between the Tūhoe Maori tribe and the New Zealand government has been defined by longstanding grievances over severe colonisation experiences such as illegal land confiscations and the devastating consequences of scorched earth policies. The film captures a period of change and tremendous foresight: Tūhoe are negotiating an apology and settlement from the Crown, and constructing an architectural gem of a community centre using radically sustainable methods. Tradition and environmentalism are brought together, and the film gives us a stirring depiction of Indigenous pride.
The new building is the binding character in this observational documentary that immerses us in a culture that is tightly woven into its land and an architecture that is defined by its intergrity to it. This is a film about past and future, tradition and modernity. Most of all, though, it’s about the grandest hopes—and what it takes to fulfill them.


unknown

6.10 kl. 19:00
Velkommen til filmvisning: I cavalieri della laguna – The Knights of the Lagoon              på ROM torsdag 6. oktober kl 19:00.

En poetisk reise til en fiskerisamfunn ved Orbetello lagunen ved Toscana i Italia. Forteller fiskernes historie om å utforske en ny måte å fiske og en filosofi om matproduksjon som bryr seg om kvalitet, miljø og mennesker. Det er historier om tradisjon og teknologi, mennesker og natur, lidenskap og konflikter.

Regi: Walter Bencini
Manus: Walter Bencini
Fotograf: Walter Bencini
År: 2014
Land: Italy
Lengde: 100 min

…………………………………………………………………………………………………………..
The Knights of the Lagoon 
(I cavalieri della laguna)

A human, poetic journey inside the Orbetello lagoon fishing community, using the fishermen’s stories to explore a new way of fishing, a philosophy of food production that cares about quality, the environment and people. A story of tradition and technology, humans and nature, passion and conflicts.

Director : Walter Bencini
Script: Walter Bencini
Photographer: Walter Bencini
Year: 2014
Country: Italy
Length: 100 min